Bedrijfsyoga

Bedrijfsyoga

Waarom steeds meer bedrijven bedrijfsyoga aanbieden

Werken in de corporate wereld is stress vol. De werkdruk is groot en er wordt steeds meer van medewerkers geëist. We zitten urenlang in een verkeerde houding achter de computer, we zitten heel wat uren in vergadering, zitten te lang in de auto door alle files en in onze vrije tijd besteden we teveel tijd met het kijken naar onze tablet of smartphone. Er wordt wel gezegd dat zitten het nieuwe roken is. Teveel zitten is schadelijk voor je gezondheid. Diverse onderzoeken hebben een verband gevonden tussen langdurig zitten en o.a. ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, depressie en overgewicht. Mensen met een zittend beroep hebben meer kans op het ontwikkelen van rug-, nek- en schouderklachten. De meeste werknemers weten dat ze een goede houding moeten aannemen maar vooral als het druk is is men teveel in het hoofd bezig en vergeet men er vaak op te letten. Dit leidt uiteindelijk tot structurele bezoeken aan de fysiotherapeut en wellicht uiteindelijk ook tot ziekteverzuim. Langdurig verzuim komt vooral door psychische aandoeningen (meestal een burnout) en aandoeningen van het bewegingsapparaat (met name RSI).

Steeds meer bedrijven investeren in de gezondheid van hun medewerkers en bieden bedrijfsyoga aan. Uiteindelijk is een bedrijf er ook niet bij gebaat als medewerkers met een burnout thuis zitten of gestresst en onproductief zijn. Yoga draagt bij aan preventie van deze beroepsziekten.

Voordelen van bedrijfsyoga

Yoga op het werk heeft vele voordelen. Hier volgt een beknopte opsomming.

  • Van yoga wordt je fitter
  • Door yoga kun je beter omgaan met stress
  • Door yoga verbetert je concentratie en word je productiever
  • Minder ziekteverzuim
  • Verminderde kans op RSI en andere beroepsziekten
  • Hoger lichaamsbewustzijn
  • Positief effect op de werksfeer

Yoga op het werk / pilates op het werk

bedrijfsyogaYoga en pilates zijn trainingen voor mind en body. Je doet fysieke oefeningen terwijl je je geest erbij betrekt en de ademhaling is belangrijk. Yoga is een meer dan 3000 oude filosofie met als doelstelling meditatie met behulp van o.a. een fysieke oefeningen. Door het beoefenen van yoga word je leniger, sterker en kun je je beter ontspannen. Pilates is een bewegingsmethode, ontwikkeld door Joseph Pilates (1880-1967), waarbij gecontroleerde bewegingen centraal staan. De focus bij pilates ligt op de spieren die ervoor zorgen dat het lichaam in de correcte balans staat en de wervelkolom ondersteunen. Door het beoefenen van pilates wordt je houding beter, voorkom je rugklachten en word je sterker en fitter. In de praktijk vullen yoga en pilates elkaar aan en is het goed om beide te beoefenen. In een yogalates sessie worden de voordelen van zowel yoga als pilates gecombineerd.

Hoe gaat het in z’n werk?

Bedrijfsyoga en/of bedrijfspilates sessies zijn gemakkelijk binnen een bedrijf te organiseren in een vergaderruimte waar de stoelen en tafels aan de kant geschoven kunnen worden. Op basis van de behoeften kan een oefenprogramma worden samengesteld. Een les duurt normaal gezien een uur maar dit is geen vast gegeven. Een les kan plaatsvinden in een pauze, vóór of na werktijd. Verder is er alleen een kleine investering in matjes nodig of iedereen kan zijn eigen matje meebrengen.

Meer informatie

Yoganess verzorgt bedrijfsyoga in de regio Antwerpen en in de grensstreek Bergen op Zoom en Roosendaal. Voor meer informatie over yoga op de werkvloer en een offerte kun contact opnemen via info@yoganess.be.